Binas gebruiken bij scheikunde? Deze tips helpen je verder!
De spanning stijgt. Het examen scheikunde staat voor de deur. Met je leerwerk zit het wel snor en ook je Binas is bij het examen van de partij. In deze blog vind je een aantal nuttige tips voor je Binasgebruik bij scheikunde.
De Binas maakte in 1977 zijn intrede in de wereld van het onderwijs. Toen werd hij voornamelijk gebruikt als naslagwerk voor schei- en natuurkunde.
Nu is dit handige boekje niet meer weg te denken bij de bètavakken. Niet alleen bij natuurkunde en scheikunde heb je er wat aan, maar ook bij biologie en wiskunde kun je er je voordeel mee doen.
En het grootste voordeel van nu: je mag de Binas tegenwoordig ook gebruiken bij je examens! In deze blog vertellen we je precies hoe je je Binas slim inzet bij scheikunde. Algemene tips voor de Binas vind je hier.
De inhoud van de Binas
Kort gezegd is een Binas een informatieboekje met tabellen en grafieken die je informatie geven over verschillende onderwerpen binnen de bètavakken.
Natuurkunde, scheikunde en biologie voeren de boventoon, maar ook wiskundige formules ontbreken niet aan dit rijtje. Ook bestaat er een algemeen deel vol tabellen met eenheden en grootheden en informatie over veiligheid en milieu.
Binas scheikunde
Scheikunde speelt in de Binas een zeer belangrijke rol. Heel vaak wordt het boekje in 1 adem genoemd met het periodiek systeem der elementen; een tabel waarin alle scheikundige elementen benoemd worden.
Daar houdt de informatie over scheikunde in de Binas echter niet op. Je vindt ook informatie over:
- de oplosbaarheid en smelt- en kookpunten van stoffen
- chemicaliën
- materialen
- chemische reacties
- afzonderlijke elementen
Waarom zou je een Binas voor scheikunde gebruiken?
Je vraagt je misschien af waarom je een Binas zou moeten gebruiken, als je toch goed voorbereid op je examen scheikunde verschijnt. Wij kunnen je garanderen dat zelfs de mensen met de grootste scheikundeknobbel iets aan de Binas hebben.
Ten eerste heb je met je Binas op tafel altijd een legaal spiekbriefje bij je.
Je controleert snel of de door jou gekozen formule klopt. Superhandig als extra check dus!
Ten tweede vind je in de verschillende scheikundetabellen ontzettend veel informatie over chemische elementen. Die basisinformatie brengt jou wellicht een stap verder naar je antwoord bij ingewikkelde scheikundevragen.
Als je een Binas in je voordeel wilt gebruiken, moet je wel weten hoe je er op een slimme manier mee omgaat. Daarom geven we je nog even wat tips mee, speciaal voor scheikunde!
Binas tips scheikunde
De volgende tips helpen jou verder bij toetsen en examens voor scheikunde.
- Belangrijk om te weten is dat een Binas jou nooit letterlijke antwoorden geeft. Je vindt er hooguit formules en handige informatie over scheikundige processen. Hoe je die inzet bij je berekeningen, is aan jou.
- Gebruik bij je zoekwerk naar de juiste tabellen altijd het register en niet de inhoudsopgave. Wanneer je op naam zoekt, ben je heel wat sneller op je plaats van bestemming.
- De Binas is onderverdeeld in verschillende categorieën. Iedere categorie heeft z’n eigen kleur. Scheikunde is rood gekleurd. Dat wil dus zeggen dat vooral het rode deel van de Binas van belang is tijdens jouw scheikunde examen.
- Ook in het blauwe natuurkunde deel staat een aantal tabellen die bij scheikunde van belang kunnen zijn. Het gaat dan om:
- Tabel 7: constanten en grootheden. Hierin vind je gegevens die je kunt gebruiken bij chemische berekeningen.
- Tabel 8 -12: gegevens van stoffen. Gebruik deze informatie alleen als de omstandigheden in de opgave gelijk zijn aan die in de tabel.
- Tabel 25: isotopen. Hier vind je een kleine selectie van alle mogelijke isotopen.
- In het groene biologie deel vind je ook info die van nut kan zijn bij scheikunde:
- Tabel 67F t/m 67L: informatie over koolhydraten, vetten, aminozuren en eiwitten.
- Tabel 71: DNA en RNA en transcriptie en translatie
- Tabel 97: veiligheid en milieu. De bijbehorende formules vind je in tabel 37H.
- Helemaal achterin de Binas staan nog 2 belangrijke tabellen in het paarse (algemene) deel:
- Tabel 98: molaire massa’s van veel gebruikte stoffen. Check altijd of de molaire massa van een stof hier vermeld staat. Dat scheelt veel tijd en verkleint de kans op rekenfouten.
- Tabel 99: het periodiek systeem der elementen. In dit schema vind je atoommassa’s en elektronenconfiguraties. Let op: verwar de oxidatiegetallen niet met ionladingen!
Samenvattend: welke tabel gebruik je?
Samenvattend kun je zeggen dat je voor scheikunde de volgende Binastabellen gebruikt:
- Bij berekeningen: 7, 8 – 12, 37 – 38, 57, 98 en 99
- Bij het opstellen van reactievergelijkingen of bij het noteren van namen en formules: 40A en 66
- Bij atoombouw en bindingen: 40A, 42A, 42B en 55
- Voor neerslagreacties: 45A
- Voor informatie over redoxreacties: 48
- Als je iets wilt weten over zuur–basereacties: 49 en 52A
- Voor biochemische vragen: 67 en 71
Onthoud dat je heel veel hebt aan een Binas bij je examen scheikunde, zolang je maar weet hoe je hem moet gebruiken. Train jezelf dus in deze vaardigheid. Als je dat doet én de stof uit de methode goed voorbereidt, is je Binas je beste vriend op dat ene belangrijke moment in je schoolcarrière!
Heb jij scheikunde nodig om toegelaten te worden tot het hbo of de universiteit? Onze cursussen scheikunde havo en scheikunde vwo behandelen de gehele bovenbouwstof en bereiden jou voor op het CCVX voortentamen, het halen van het scheikunde vwo deelcertificaat of een ander afsluitend examen. Een ander vak nodig? Bekijk dan ons cursusoverzicht.
Mis jij nog een bètavak?
Heb jij één of meer bètavakken nodig om toegelaten te worden tot een hbo-opleiding of de universiteit? Of wil je de volledige bovenbouwstof nog een keer doorlopen? Onze cursussen wiskunde a, wiskunde b, natuurkunde, scheikunde of biologie behandelen de gehele bovenbouwstof. We bereiden je optimaal voor het halen van een deelcertificaat of het CCVX voortentamen. Zo kun je alsnog worden toegelaten tot jouw studie naar keuze!
Persoonlijk advies nodig?
Meld je dan aan voor een live-sessie waarin wordt uitgelegd hoe een (online) cursus er bij WisMon uitziet. Ga je meerdere vakken volgen en heb je hulp nodig bij het opstellen van een programma? Vraag dan persoonlijk advies aan!