Hoe gebruik je een Binas?
Een Binas is niet weg te denken bij de exacte vakken. Maar wat zijn de voordelen van dit uitgebreide naslagwerk? En hoe gebruik je hem eigenlijk? Lees er meer over in deze blog!
Al in 1977 verscheen de eerste Binas, als opvolger van het Tabellenboekje, dat sinds 1969 werd gebruikt als naslagwerk voor natuur- en scheikunde.
Toentertijd mocht je de Binas nog niet gebruiken bij je examen. Tegenwoordig mag dat wel en daar kun je veel voordeel uit halen. Lees daarom in deze blog wat je met de Binas kan doen en hoe je hem effectief gebruikt.
Wat vind je in een Binas?
De Binas is dus een informatieboek dat je mag gebruiken in het voortgezet onderwijs bij de natuurwetenschappelijke vakken. Het grootste deel van de Binas is gevuld met informatie over natuurkunde, scheikunde en biologie. Maar ook wiskunde heeft er zijn plaats.
In het kort vind je in de Binas deze informatie:
- Algemeen: in dit deel staan handige tabellen met eenheden en grootheden. Ook veiligheid en milieu komen aan de orde.
- Biologie: hierin vind je onder meer informatie over organen, orgaanstelsels, stofwisseling, DNA en RNA, weefsels, cellen en organische verbindingen.
- Natuurkunde: de natuurkundige formules staan in dit deel benoemd, evenals informatie over natuurkundige constanten en isotopen. Ook vind je een overzicht van de fysische gegevens van verschillende stoffen. Onderwerpen als licht, geluid, sterrenkunde en biofysica komen ook aan bod.
- Scheikunde: veel mensen die aan een Binas denken, associëren het boekje met het periodiek systeem der elementen, dat er uiteraard in te vinden is. Maar ook informatie over chemicaliën, materialen, elementen en reacties komt aan bod. Daarnaast vind je onder meer tabellen met o.a. kook- en smeltpunten en oplosbaarheid.
- Wiskunde: dit hoofdstuk geeft vele wiskundige formules; o.a. over de berekening van lengte, oppervlakte en inhoud. Daarnaast lees je er bijvoorbeeld over de eigenschappen van functies, logaritmen en machten.
De voordelen van een Binas
De Binas is een betrouwbare bron van informatie voor de exacte vakken. Dat betekent dat je altijd een snelle check kunt doen op formules en andere info.
Je mag een Binas niet alleen in de les gebruiken, maar ook bij toetsen, werkstukken en zelf bij je examens. Daardoor heb je in feite een voorsprong, want het betekent dat je altijd een soort spiekbriefje bij de hand hebt.
Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je de formules niet meer uit je hoofd hoeft te kennen. Maar de extra check levert je wellicht belangrijke extra punten op. Het is daarvoor wel belangrijk dat je weet hoe je de Binas slim gebruikt. Hieronder geven we je wat tips.
Hoe gebruik je een Binas?
Het belangrijkste bij gebruik van de Binas is dat je de weg kent in het boek. Zorg dat je de meest recente editie gebruikt een eerdere editie kan verouderde informatie bevatten. Als je geen idee hebt waar je de benodigde informatie kunt vinden, kost het opzoekwerk je alleen maar extra tijd. Bovendien levert het je dan vaak te weinig op. Daarom is het zo belangrijk dat je begrijpt hoe een Binas in elkaar zit.
Allereerst is de informatie over verschillende vakken op kleur gesorteerd:
- Roze is algemeen
- Groen is biologie
- Blauw is natuurkunde
- Rood is scheikunde
- Bruin is wiskunde
Als je gebruik maakt van deze kleurencodes, scheelt je dat al een hoop opzoektijd.
De Binas beschikt tevens over een index, waarin je dingen op kunt zoeken. Het gebruiken van de index gaat een stuk sneller dan bladeren door de inhoudsopgave. De index is namelijk op alfabetische volgorde waardoor je veel sneller jouw onderwerp kan vinden. Er zijn geen paginanummers dus krijg je een tabelnummer om naartoe te bladeren.
Let op: de Binas levert geen pasklare antwoorden. Formules moet je altijd nog op de juiste manier gebruiken. Hoe je dat doet, leer je alleen als je er vaak mee werkt. Onze cursus natuurkunde, wiskunde A cursus, cursus biologie, of cursus scheikunde kan daarbij helpen.
Examen doen met Binas: hoe bereid je je voor?
Dat je tijdens je examen gebruik mag maken van je Binas, is natuurlijk goed nieuws. Ga er echter niet van uit dat je alle antwoorden erin vindt. Bovendien is het belangrijk dat je niets in de Binas hebt geschreven en dat het de nieuwste editie is. Ook insteekblaadjes of post-its zijn verboden en kunnen worden gezien als fraude.
Kom dus altijd met een blanco editie naar je examen. Maar voor het zover is, kun je je natuurlijk voorbereiden. Deze 2 tips helpen je daarbij:
- Neem ruim voor je examen de tabellen voor het betreffende vak goed door, zodat je weet welke informatie je tot je beschikking hebt.
- Train jezelf in het vinden van de bruikbare Binastabellen. Dat doe je het makkelijkst met behulp van oefenopgaven.
Maak gebruik van je Binas!
Een Binas is goud waard, mits je hem gemakkelijk kunt gebruiken. Oefen vooraf en weet wat je kunt verwachten als je met je Binas werkt. Zolang je dat doet en daarnaast de stof beheerst, zit het met die examens voor de exacte vakken wel goed!
Mis jij nog een bètavak?
Heb jij één of meer bètavakken nodig om toegelaten te worden tot een hbo-opleiding of de universiteit? Of wil je de volledige bovenbouwstof nog een keer doorlopen? Onze cursussen wiskunde a, wiskunde b, natuurkunde, scheikunde of biologie behandelen de gehele bovenbouwstof. We bereiden je optimaal voor het halen van een deelcertificaat of het CCVX voortentamen. Zo kun je alsnog worden toegelaten tot jouw studie naar keuze!
Persoonlijk advies nodig?
Meld je dan aan voor een live-sessie waarin wordt uitgelegd hoe een (online) cursus er bij WisMon uitziet. Ga je meerdere vakken volgen en heb je hulp nodig bij het opstellen van een programma? Vraag dan persoonlijk advies aan!