W&T op school: IKC Magenta
Sinds twee jaar zijn basisscholen wettelijk verplicht om wetenschap en techniek (W&T) aan te bieden. Steeds meer scholen slagen erin om W&T op een creatieve manier te integreren in hun onderwijs. In deze serie geven een aantal scholen een inkijkje in hun aanpak. In dit eerste deel zijn we op bezoek bij IKC Magenta.
Hoe zou de wereld eruitzien als insecten 20 keer zo groot waren? Met deze vraag in hun hoofd gaan leerlingen van het IKC Magenta in Delden vandaag insecten bestuderen. Op het moment dat we Bas, docent en W&T coördinator, en directeur Mariël spreken, worden de microscopen voor deze les net klaargelegd. Bas vertelt dat hij eerder deze ochtend een les gaf waarin hij leerlingen van groep 6 en 7 de vochtkwaliteit van de aarde liet meten met een microbit. Beide lessen horen bij het leerthema ‘leven en dood’. Twee voorbeelden die illustreren hoe Magenta wetenschap & techniek integreert met de leervraagstukken.
Een paar maanden eerder verzorgde WisMon twee studiemiddagen bij Magenta rondom onderzoekend en ontwerpend leren (O&O). Het was onze eerste kennismaking met deze school en met de gedrevenheid waarmee de docenten W&T vervlechten met het bestaande onderwijs.
Vakoverstijgend lesgeven met een leerprogramma voor 0-14 jaar
Magenta is een integraal kindcentrum met een leerprogramma voor kinderen van 0-14 jaar. Dit leerprogramma wordt gerealiseerd via een samenwerking met een BSO en het Twickel college (VO) in Delden. Kenmerkend voor Magenta zijn de zogenaamde leerpleinen: kinderen van verschillende leerlagen werken hier aan overkoepelende leerthema’s.
Leren plannen en verantwoordelijkheid dragen zijn belangrijke pijlers in de Magenta aanpak. Ook krijgt elke leerkracht bijscholing in vakoverstijgend lesgeven. In het ontdeklab werken leerlingen met allerlei innovatieve leermiddelen rondom wetenschap en techniek (robotica, 3D-printers). Maar ook meer laagdrempelige middelen als LEGO zien we regelmatig terug in de lessen bij Magenta.
Met W&T de basis leggen voor toekomstige beroepen
Of het nu met LEGO is of met een 3D-printer: het integreren van W&T met alle lesthema’s staat hier hoog op de agenda. “Ik ben met de kinderen nu een boek over beroepen aan het lezen,” vertelt Bas. “Daarin lees je niet meer alleen over de piloot, politieagent of bakker, maar ook over het groeiend aantal beroepen waarvoor technologie-, IT- en programmeerkennis nodig is.”
Bovendien komen er volgens Bas allerlei beroepen bij die nu nog niet bestaan. Vanuit het bedrijfsleven, de overheid en de lagen van het voortgezet onderwijs ontstaat er steeds meer vraag naar banen waarin W&T een belangrijke rol speelt. “Als leerkrachten in het basisonderwijs moeten wij daarvoor de basis leggen,” vertelt Bas.
Hoe dit te doen? Mariël ziet het meest in een opzet waarbij scholen W&T integreren in andere vakken en dat combineren met W&T als apart vak. Op deze manier krijgt W&T als vak de aandacht die het nodig heeft én komt met het vakoverstijgend lesgeven ook de praktische toepassing en noodzaak van het vak duidelijk naar voren.
W&T-onderwijs aanscherpen met WisMon studiedagen
Er is dus ruim voldoende motivatie, kennis, aandacht en materiaal voor goed W&T-onderwijs bij Magenta. Vanuit die stevige basis wilde Magenta het onderwijs verder verdiepen en de leerlijnen onder de loep nemen. Daarvoor organiseerde de school twee studiemiddagen met WisMon.
Tijdens de studiemiddagen werd het onderwijs getoetst aan de cyclus van onderzoekend en ontwerpend leren in relatie tot W&T. Mariël: “Per les gingen we de OOL cyclus langs en keken we of we alle elementen goed in de les verwerkt hadden. Als er iets niet duidelijk in zat, vulden we dit samen met WisMon aan.” Tijdens de eerste studiemiddag lag de focus op de cyclus van onderzoekend leren. Tijdens de tweede middag zoomden we in op ontwerpend leren – met een speciale focus op de rol van robotica.
“Op deze manier maken we echt even de tijd om aan een bepaald doel of onderwerp te werken,” vinden Bas en Mariël. De samenwerking met WisMon was voor hen een extra stok achter de deur en bood een fris perspectief op de werkdynamiek. “Het hielp ons verbeteringen aan te brengen waar nodig. Ook kon het de interne expertise een boost geven. Zo kwam de expertise van WisMon rondom ontwerpend leren ons bijzonder goed van pas in de onderbouw.”
Tips om W&T in de praktijk te brengen
Ter inspiratie voor andere scholen vroegen we Bas en Mariël tot slot om een paar tips. Mariël: “Je moet er tijd voor maken en willen prioriteren, dan komt het goed van de grond.” Waarop Bas aanvult dat je dit niet altijd meteen heel groots hoeft aan te pakken: “Er zijn heel veel mogelijkheden en goede materialen, maar je kunt ook met simpele dingen starten.”
Meer weten?
Op zoek naar advies, lesmateriaal, trainingen of docenten voor W&T? WisMon kan op allerlei manieren met je meedenken en meewerken. Neem contact op met onze W&T expert Wendie.
Je kunt Wendie bereiken op wendieuitterhoeve@wismon.nl of 030-237 21 22 of plan direct een online afspraak in.